Alerjik Rinit & Saman Nezlesi

Alerjik Rinit & Saman Nezlesi

Alerjik Rinit & Saman Nezlesi

Saman nezlesi toplumun %10-15’ini etkilemektedir. Alerjik olan anne ve/veya babaların çocuklarında daha sık görülür. Endüstriyel gelişmiş ülkelerde, çevre kirliliği gibi faktörlerin artması ile giderek artmaktadır. Hastalığın başlama yaşı genellikle küçük yaşlarda olmakla birlikte, her yaşta başlayabilmektedir. Hastalık görülme zamanına göre mevsimsel ya da yıl boyu süren olmak üzere iki guruba ayrılır. Mevsimsel olan sadece bahar ve yaz döneminde ortaya çıkarken, yıl boyu görülen rinit mevsim gözetmeksizin tüm yıl devam eder. Hapşırık, burun akıntısı ve tıkanıklığı, burun kaşıntısı, kulak ve damakta kaşıntı, geniz akıntısı sık görülür. Geniz akıntısına bağlı öksürük görülebilir. Hastalık başlangıçta hafif seyreder. Fakat zamanla ilerler ve hastanın sosyal yaşantısını ve iş hayatını olumsuz etkilemeye başlar. Saman nezlesi alerjik astım gelişimini kolaylaştıran en önemli risk faktörüdür.

Ev tozu akarları, küf mantarları, polenler, kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar, hamam böceği, lateks gibi alerjenler en önemli nedendir. Tanı da hasta şikayetlerinin sorgulanması ve  muayene sonrasında, deri prick testleri ve spesifik IgE testi ile tanı konulur. Burun içi mukozası ödemli, şiş ve soluktur. Bu özelliği ile gripten ayrılır. Bu hastaların kan testlerinde total IgE yüksek olabilir. Kanda eozinofil sayısı artmıştır.

Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Tedavisi

Hastanın alerjisi olduğu alerjen ile teması kesilir ya da maruziyet azaltılır. İlaç tedavisi hastalığı tamamen düzeltmediği gibi hastalığın zamanla ilerlemesini, yeni duyarlılıkları önlemediği gibi astım gelişme riskini de engellemez. Dolayısıyla hastalar uzun yıllar giderek artan dozlarda ilaç kullanmak zorunda kalır. Bu nedenle uygun hastalarda aşı tedavisi (immunoterapi) önerilir. Kliniğimizde saman nezlesi olan hastalarımızın ileri tetkik ve tedavileri düzenlenmektedir.

Prof. Dr. Ayşe Aktaş: İzmir’in Alerji Doktoru

Whatsapp